Rita ett ansikte – proportioner

Rita ett ansikte

Ögonen

När man ska rita ett ansikte börjar man med att rita den ovala huvudformen. Ögonen ska sitta nästan precis i mitten av ansiktet. Ofta när man ritar ansikten hamnar ögonen för högt upp eftersom vi blir lurade av den delen av huvudet som täcks med hår. Man kan också tänka på att ett ansikte är lika brett som fem ögon och att det ska få plats ett öga mellan ögonen.

Rita ett ansikte

Ögonbryn, näsa och öron

Området från hårfästet och ner till hakan kan man dela upp i tre lika stora delar. Ögonbrynen ska ritas på det näst översta strecket och börja ungefär i samma linje som de inre ögonvrårna. Även näsans bredd kan man rita efter ögonvråslinjerna. Öronen ritas i linje med ögonbrynen och nästippen. Det är lätt att rita öronen för små eftersom vi inte är så vana vid att titta på dem när vi tittar på en annan människa och de ofta döljs med hår.

Rita ett ansikte

Munnen

Om man drar två raka streck rakt ner från mitten av ögonen så får man fram munnens bredd. Munnen sitter inte riktigt mittemellan hakspetsen och nästippen utan en liten bit uppåt.

Rita ett ansikte

Klart!

Sådär ja! Nu sitter alla delar där de ska och du kan prova att måla ett eget porträtt. Om du vill visa mig ett ansikte som du har målat med hjälp av den här guiden så får du gärna skriva en kommentar nedan och skicka med en länk till din bild. Lycka till!

Se även:

Rita ett ansikte – ansiktsuttryck 

2 Responses

  1. Göran
    | Svara

    Hej , skulle vilja se dig teckna en hundring och en noshörning bokstavligt målat

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *