gäddhäng illustration ordvits

Hur det startade

Bokstavligt målat är ett illustrationsprojekt som jag har jobbat på sedan 2015 där jag varje vecka illustrerar nya ordvitsiga ord. Jag hade länge gått och funderat på att göra någon form av veckoprojekt för att hålla igång mitt skapande. En dag satt jag på tåget och hörde konduktören ropa:

– Biiiiiiljetterna, tack! (Det här var på den tiden konduktören fortfarande tittade på folks biljetter.)

– Hihi, tänkte jag, ”Bilgetter”! Jag gick hem och ritade ett par bilgetter och det var då jag kom på vad temat för mitt veckoprojekt skulle vara: ordvitsar! Varje bild fick en tillhörande text som på ett lättsamt och pedagogiskt vis förklarar ordets innebörd och uppkomst. Vad stjäl egentligen en ficktjuv? Hur många nosar har en noshörning? Och vad dricker bålgetingar?

Texterna har blivit lika roliga att göra som själva bilden. Med Bokstavligt målat strävar jag efter att samla och illustrera alla roliga och tvetydiga ord i det svenska språket. Jag har, som man säger, my work cut out for me ett bra tag framöver. Hoppas att ni hänger med på resan!

Ordtips

Jag får många roliga och kluriga ordtips av folk som följer Bokstavligt målat men är alltid på jakt efter fler. Lättaste sättet att se ifall jag redan har målat ett ord är att använda sökfunktionen på hemsidan. Har du tips på ord som skulle passa att bli bokstavligt avmålade?

Maila Bokstavligt målat på maria@bokstavligtmalat.se