amiralfjäril illustrerad ordvits

Amiralfjäril

Om du någon gång har planerat en stilla picknick vid en sjö, bara för att sedan få en förvånansvärt påstridig fjäril fladdrandes i ansiktet, så är chansen stor att du har stött på en amiralfjäril.

Amiralfjärilen är en av de få revirhävdande fjärilarna och även den enda fjärilen som är anpassad för ett liv i och nära vatten (ordet amiral betyder ”havets herre” efter arabiskans amir-al-bahr). Visserligen lever den oftare vid sjöar och dammar än vid havsstränder men ”dammens herre” lät kanske inte lika imponerande. Fjärilen kan vika ner sina vingar och linda dem runt sig för att göra sig själv mer strömlinjeformad och dyka ner i vattnet, där den lägger sina ägg på vattenväxter.

Amiralfjärilen vaktar sitt revir och sina ägg mycket aggressivt. Den struntar i storleken på sin motståndare utan flyger morskt fram till alla varelser som kommer in i deras revir och fladdrar dem i ansiktet med sina stora vingar. Manövern kanske inte gör så mycket skada men kan skrämma många nyfikna djur (och människor) på flykten.

Se fler ordvitsar på temat Djur

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *