citronfjäril illustrerad ordvits

Citronfjäril

Alla som har sett en citronfjäril någon gång undrar nog hur de överhuvudtaget kan flyga. Den stora citronformade bakkroppen, som gett fjärilen dess namn, ser ut som om den borde tynga ner fjärilen i flykten. Tvärtom hjälper bakdelen citronfjärilen att hålla sig i luften. Den innehåller en liten mängd gas som dels lyfter fjäril och dels kan släppas ut för att ge fjärilen en snabb skjuts framåt.

Denna gas luktar inte alls illa, då fjärilen livnär sig på enbart nektar, och används till och med i vissa parfymer. Då står det förstås inte ”fjärilsprutt” i innehållsförteckningen utan det lite mer säljbara ”essens av Flatus nectare”.

Precis som alla andra fjärilar genomgår citronfjärilen en förvandling från ägg till larv, till puppa innan den blir en fullvuxen fjäril (se bilden). Däremot förpuppas de klyftformade larverna i grupper om 5-8 individer och bildar tillsammans den stora runda puppan. Dessa larver livnär sig helt och hållet på citrusträd och är så fruktansvärt sura i smaken att inget rovdjur är villig att smaka på dem två gånger.

Se fler ordvitsar på temat Djur

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *