glassko illustration ordvits

Glassko

I den berömda sagan om Askungen får hon två glasskor av sin gudmor när hon ska gå på bal. Det har ofta tolkats som att hon fick två skor av glas att sätta på fötterna. Vem som helst som gått på bal och dansat natten lång vet dock att det hade varit livsfarligt att ha skor av ett så bräckligt material och det visste så klart Askungens gudmor också.

Det hon egentligen fick med sig till balen var två kor av sorten glasskor som, när man mjölkar dem, ger en fantastiskt god mjukglass. Självklart blir man festens medelpunkt om man har två så magnifika djur med sig och Askungen blev snabbt kvällens stjärna när hon kunde bjuda hela hovet och prinsen (som var en stor glassälskare) på mjukglass.

Tyvärr sprang en av korna bort precis när Askungen skulle skynda hem för kvällen så hon fick åka hem i sin pumpa med bara en glassko. Prinsen hittade den betandes i sin stora trädgård och begav sig sen för att leta land och rike runt efter flickan som hade den andra glasskon. Det visade sig vara ganska lätt eftersom de flesta på den tiden hade vanliga kor som bara kunde ge mjölk och kanske på sin höjd en milkshake då och då. Sedan levde de lyckliga och fulla av glass i alla sina dagar…

Ordtips: @byerikali

Alla Bokstavligt målats bilder går att beställa som A4-tryck. Beställ genom att maila maria@bokstavligtmalat.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *