nyckelpiga illustration ordvits

Nyckelpiga

Sägnen om Nyckelpigan var vanlig i södra Sverige där den har cirkulerat sedan 1800-talet. En av de mer kända historierna kring Nyckelpigan finns nedtecknade av Kristina Andersdotter som tjänade som piga på en stor gård i Asklunda. Enligt henne fick tjänstefolket stränga order av husmamsellen Birgitta om att aldrig lägga ifrån sig några nycklar och att ha dem under ständig uppsikt, annars kunde det sluta illa. På vilket sätt saker skulle sluta illa förklarades inte men Birgitta lovade digra straff för den som förlorade en nyckel.

En sen kväll då Kristina just hade klarat av dagens bestyr och var på väg till pigkammaren upptäckte hon att hon måste ha blivit av med nyckeln till linneskåpet. Hon tyckte sig minnas att hon låst upp skåpet men sedan haft så mycket i händerna att hon måste ha glömt nyckeln i låset. Hon funderar ett tag på att gå och hämta den, med tanke på att hon skulle hamna i onåd om Birgitta fick syn på den kvarglömda nyckeln, men bestämmer sig till sist för att vänta tills morgondagen då hon ändå skulle vara först uppe och tända i spisen.

När hon vaknar skyndar hon sig till linneskåpet men finner nyckeln borta och skåpet låst. Hon letar överallt men kan inte hitta den. Resten av morgonen oroar hon sig över den försvunna nyckeln men det är inte förrän en av pigorna ska hämta nya lakan som nyckeln saknas. Husmamsellen blir ”nära på förryckt” och skickar ut hela tjänstestaben på en vild jakt efter den försvunna nyckeln. När frun i huset, något förbryllad över den hektiska aktiviteten, frågar Birgitta vad det är som pågår får hon svaret:

”Nyckeln! Otyget har tagit nyckeln! Vi måste göra oss av med linneskåpet!”. Frun förklarar, inte helt vänligt, men bestämt att här skulle de minsann inte göra sig av med någonting, särskilt inte det fina gamla linneskåpet hon hade ärvt av sin mor. Nyckeln fick dyka upp när den behagade. Till fruns och resten av tjänarnas förvåning sade Birgitta upp sig på fläcken och lämnade gården.

Nästa dag försvann en av kökspigorna och det viskas om att hon skulle ha rymt med en pojke från trakten. Några dagar senare hittas dock både linneskåpsnyckeln och pigan; nyckeln i låset på linneskåpsdörren som om den alltid suttit där och i skåpet, ”lika vit och prydligt hopvikt som ett lakan”, hittas liket av den försvunna pigan.

Vad som händer när Nyckelpigan stjäl nycklar varierar från berättelse till berättelse men det bådar sällan gott när en Nyckelpiga fått tag på en nyckel.

2 Responses

 1. Michael
  | Svara

  Underbara bilder!

  • Maria Hellqvist
   | Svara

   Tack!! 😀 Vad kul att du gillar dem!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *