Som en skänk från ovan illustrerad ordvits

Som en skänk från ovan

Ordtips ”Som en skänk från ovan”: Marie Svensson från Staffanstorp

Säkert har ni hört uttrycket ”som en skänk från ovan”. Det används för att beskriva att något kom som en stor överraskning. Det kan man kanske förstå. Om man tittar upp och ser en 80 kilos vardagsrumsmöbel komma fallande emot en i hög hastighet, då blir man nog rätt överraskad.

Uttryckets uppkomst

Man vet inte säkert hur det här uttrycket uppkom men man vet att det har förekommit i skrivna källor ända sedan mitten av 1800-talet. Man tror att det kan ha myntats av prästen Johan Montander.

Johan hade precis fått ett nytt jobb som församlingspräst i en mindre församling i Skåne och skulle flytta in i sin nya prästgård. Till historien hör att huset var ett av de få tvåvåningshusen i samhället samt att han hade fått en fin skänk till skänks från sin moster. Skänken var en vacker (men mycket massiv) pjäs i ek så den ville han ha i sitt sovrum på övervåningen.

Skänken var för stor för att kunna släpas upp för trappan så den fick firas upp på fasaden för att sedan dras in genom fönstret. Johan, som var mycket mån om möbeln stod nedanför och övervakade arbetet. Plötsligt brister en av tamparna som håller skänken uppe och innan någon vet ordet av har den tunga möbeln fallit rakt ner på Johan.

Johan överlevde men blev aldrig riktigt sig själv igen efter det. Han skötte sitt arbete utan anmärkning men ibland kunde han stanna upp i sina predikningar, stirra upp mot taket och tyst höras mumla ”den kom emot mig, en skänk från ovan”.

Se fler ordvitsar på temat Möbler.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *