svampar ordvits

Svampguide

Nu när svampsäsongen är i full gång är det bra att ha koll på vilka svampar som är ätliga och vilka som inte är det. Å andra sidan brukar man ju säga att ”man kan äta alla svampar, men vissa bara en gång”. Här ovan kan du se ett exempel på några av skogens icke ätliga svampar:

Flugsvamp: Det kanske är överflödigt att varna folk för att äta flugsvampen då den har ett långt ifrån aptitligt utseende. Men det har ju i alla tider funnits folk med ohälsosamt stort sinne för äventyrlighet och nyfikenhet (ofta kombinerad med en mycket svag överlevnadsinstinkt) så vi säger det ändå: Ät den inte!

Röksvamp: Största delen av svampsäsongen ser röksvampen bara ut som en liten skorsten som sticker upp ur marken (därav det gamla namnet på svampen, ”vätteskorsten”). När svampen ska sprida sina sporer bolmar det upp en seg röklik massa ur ”skorstenen” som sedan torkar och sprids för vinden. Svampen är inte direkt giftig men har en smak som liknas vid aska.

Fingersvamp: Skulle du äta den här svampen? Inte? Bra! Den är mycket giftig och rycker på ett ytterst obehagligt vis när man försöker plocka den. Blä!

Bläcksvamp: Även om svampen är otjänlig som matsvamp har den ändå varit mycket uppskattad av människan. Svampens sporer är en mörkgrön vätska som går alldeles utmärkt att skriva med. Däremot kunde de långsamma postsytemen förr i tiden resultera i att folk öppnade ett framkommet brev bara för att finna ett papper täckt av små svampar.

Se fler ordvitsar på temat Växter

2 Responses

 1. Albert Bekassy
  | Svara

  Alla svampar är ätliga, men vissa bara en gång – skall ju Waldemar Bülow sagt, redaktör för den av fadern Christian grundade liberala lundatidningen Folkets Tidning 1891 – 1921.

  • Maria Hellqvist
   | Svara

   Vad spännande! Har aldrig vetat vad det uttrycket kommer ifrån 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *